JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Northvolt Labs i Västerås får en ledande roll i EU-projektet Eubatin som syftar till innovativ och hållbar tillverkning av batterier.

Den svenska blivande batterijätten Northvolt bygger en gigantisk batterifabrik i Skellefteå och har en utvecklingsavdelning i Västerås. Den senare blir nu ett europeiskt centrum för utveckling av battericeller.

I det europeiska storprojektet EubatIn (European Battery Innovation) deltar bland annat Frankrike, Finland, Belgien, Italien, Österrike, Kroatien, Slovakien och Tyskland. Den sistnämnda leder projektet.

Den svenska regeringens finansiering av Eubatin för 2020 uppgår till 40 miljoner kronor, varav 10 miljoner kronor kommer från årets vårändringsbudget.

Northvolts roll i Eubatin blir att utveckla bolagets forsknings- och utvecklingscenter i Västerås till ett elektrifieringscampus för hållbar batteriproduktion. 

– Elektrifieringscampuset möjliggör att demonstrationslinan för industrialisering av battericeller skalas upp och att samverkan med fordonsindustri, startupbolag och akademi ökar, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Eubatin är ett så kallat ”viktigt projekt av gemensamt europeiskt intresse” som bildats för att främja innovativ och hållbar batteriproduktion i EU.

Ibrahim
Baylan

– Batterier spelar en stor roll för att nå riksdagens beslutade mål om att Sveriges elproduktion ska vara 100 procent förnybar 2040 och att utsläppen från inrikes transporter ska minska med 70 procent till 2030, kommenterar näringsminister Ibrahim Baylan. 

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)