JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bloomberg: Armprocessor i Appledator nästa år

En tolvkärnig Armprocessor tillverkad av TSMC i 5 nm, konstruerad av Apples egna ingenjörer – det kommer att sitta i en dator som Apple släpper nästa år.

Uppgiften kommer från nyhetsbyrån Bloomberg, som hänvisar till anonyma källor med insyn.

Apples persondatorer använder  sedan 15 år tillbaka x86-processorer som huvudsakligen tillverkas av två företag – Intel och AMD – där den förra är Apples leverantör.

Apples telefoner, surfplattor och klockor har alltid använt processorer från ett betydligt mer öppet ekosystem kring Arm. Apple utvecklar sina egna Arm-processorer.

Nu tänker Apple enligt Bloomberg ta steget över till Arm även i sina persondatorer. Bloomberg tror att migreringen kommer att ske stegvis, där de mest högpresterande arbetsstationerna kommer att sparas till sist.

Den första pc-processorn kommer att innehåller åtta cpu:er i en mikroarkitektur kallad Firestorm och fyra i en kallad  Icestorm. Processorn kommer att innehålla både cpu:er och gpu:er. Den kommer att köra Mac OS X – det är alltså ingen migrering till Iphone IOS på gång.

Enligt Bloomberg har Apple tre Arm-pc-processorer under utveckling i ett projekt kallat Kalamata. De ska alla tre vara baserade på en processor vid namn A14 som sitter i Iphonemodeller som släpps i år. Också nästa generation av Iphone- och Ipadprocessorer är basen för en generation pc-processorer.

En växling till Arm kommer att kunna halvera Apples kostnader för processorer.  Allt enligt nyhetsbyrån Bloomberg, som reserverar sig för att Covid-19 kan komma att fördröja introduktionen.

Rykten om Armbaserade persondatorprocessorer har funnits sedan år 2012.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)