JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

31 operatörer och teknikföretag har bildat en lobbygrupp kallad Open RAN Policy Coalition. Målet är att få myndigheter i framförallt USA att anamma idén om öppna gränssnitt i mobilnätet. Intressant att notera är att Ericsson, Huawei och Nokia saknas i laguppställningen.

 Det har under några år pågått arbete för att bryta ner mobilnäten i mindre delar med standardiserade gränssnitt och därmed göra det enklare för nya företag att konkurrera med bjässar som Ericsson, Huawei, Nokia och ZTE. Hittills har arbetet gått trögt trots att operatörerna driver på.

Open RAN Policy Coalition (länk) ser ut som ett försök att framförallt övertyga amerikanska myndigheter om förträffligheten med konceptet. Den som ska göra jobbet är Diane Rinaldo som tidigare ledde US National Telecommunications and Information Administration, som bland annat fungerar som rådgivare till presidenten.

USA saknar företag som kan leverera kompletta mobilnät även om IT-jätten Cisco är hyfsat stor på core-nät medan bland annat Mavenir kan erbjuda vissa delar av mobilnäten. Dessutom bejakar de konceptet med öppna gränssnitt.

I Europa är Vodafone en av förespråkarna som dessutom inlett fältförsök.

 

Två vägar till öppna mobilnät

De senaste åren har det startats flera initiativ för att öppna upp gränssnitten i mobilnäten och därmed även öka innovationstakten och konkurrensen.

De mest kända, och samtidigt förvirrande i och med att de har likartade namn, är O-RAN och openRAN. För att göra det ännu rörigare är det ungefär samma företag med i bägge grupperna.

O-RAN, eller Open Radio Access Network Alliance, kan ses som ett standardiseringsorgan vars kravspecifikationer kompletterar 3GPP:s, den organisation som driver standardiseringen av mobilnäten. O-RAN bildades så sent som i februari 2018 av AT&T, China Mobile, Deutsche Telekom, NTT Docomo och Orange.

OpenRAN är ett så kallat ”Facebook Telecom Infra Project” för rf-gränssnittet. Exakt hur öppet det är kan diskuteras, men det är i varje fall öppnare än de gränssnitt som de stora telekomleverantörerna använder mellan radion och basbandet.

OpenRAN utgår från det som kallas Split 7.2 i specifikationen för 5G vilket definierar ett antal gränssnitt mellan radio och basband.

Även om det utvecklas produkter för OpenRAN är det än så länge få mobilnät som de kan användas i. Dagens mobilnät har i hög grad gränssnitt som är proprietära.

Tilläggas kan att O-RAN och Telecom Infra Project i slutet av februari inledde ett samarbete för att samordna sitt arbete.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)