JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 18 september 2020 VECKA 38

USA:s beslut i fredags att kräva exportlicens för alla halvledare som tillverkas med hjälp amerikansk mjukvara och utrustning har fått TSMC att sluta ta nya beställningar från Huawei, skriver Nikkei Asian Reveiw.

USA:s åtgärd är direkt riktad mot den kinesiska telekomjätten och försätter det taiwanesiska foundryt i en svår sits, Huawei är dess näst största kund med en omsättning på 15–20 miljarder dollar per år.

Kretsarna används bland annat i mobiltelefoner, nätverksutrustning och i produkter till datacenter. Enligt olika rykten har Huawei byggt upp lager med halvledarkretsar men det är i princip omöjligt att flytta produktionen till någon annan leverantör. De kinesiska foundryna ligger minst en generation efter, de har inte fått köpa den utrustning som behövs för att komma ifatt.

Det amerikanska handelsdepartementets beslut kom samma dag som TSMC skickade ut ett pressmeddelande om att företaget har för avsikt att bygga sin nästa halvledarfabrik i Arizona, en affär på 12 miljarder dollar fram till 2029. Dock saknades uppgifter om exakt var fabriken ska ligga och hur mycket bidrag delstaten och federala myndigheter stoppar in i projektet.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)