JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rykte: TSMC slutar ta beställningar från Huawei

USA:s beslut i fredags att kräva exportlicens för alla halvledare som tillverkas med hjälp amerikansk mjukvara och utrustning har fått TSMC att sluta ta nya beställningar från Huawei, skriver Nikkei Asian Reveiw.

USA:s åtgärd är direkt riktad mot den kinesiska telekomjätten och försätter det taiwanesiska foundryt i en svår sits, Huawei är dess näst största kund med en omsättning på 15–20 miljarder dollar per år.

Kretsarna används bland annat i mobiltelefoner, nätverksutrustning och i produkter till datacenter. Enligt olika rykten har Huawei byggt upp lager med halvledarkretsar men det är i princip omöjligt att flytta produktionen till någon annan leverantör. De kinesiska foundryna ligger minst en generation efter, de har inte fått köpa den utrustning som behövs för att komma ifatt.

Det amerikanska handelsdepartementets beslut kom samma dag som TSMC skickade ut ett pressmeddelande om att företaget har för avsikt att bygga sin nästa halvledarfabrik i Arizona, en affär på 12 miljarder dollar fram till 2029. Dock saknades uppgifter om exakt var fabriken ska ligga och hur mycket bidrag delstaten och federala myndigheter stoppar in i projektet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)