JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gigabatterifabrik planeras i Storbritannien

30 GWh/år kan bli kapaciteten på sikt för en bilbatterifabrik som planeras av två brittiska nystartade företag, någonstans på brittisk mark.

Britishvolt låter som ett brittisk svar på svenska Northvolt – och det är just vad det är. Britishvolt är det ena nystartade företaget i en duo som vill bygga en fabrik för elbilsbatterier i Storbritannien.  Det andra företaget heter AMTE Power.

Prislappen kommer att hamna kring fyra miljarder brittiska pund, om slutmålet på en kapacitet på 30 GWh/år blir nått. Det är i samma storleksordning som Northvolt planerar i Skellefteå eller vad Tesla-Panasonic planerar för sin gigafabrik i Nevada.

Nu söker britterna efter finansiering för sitt projekt. I ett första steg siktar projektet på en anläggning med en kapacitet på 10 GWh. Om fabriken blir verklighet kan den skapa upp till 4 000 jobb. 

Vd är en svensk, Lars Carlström. 

– Det är en otroligt spännande tid nu med en transformering av industrin som vi inte upplevt i modern tid, säger han till Elektroniktidningen.

Storbritannien behöver på sikt en årsproduktion på 130 GWh årlig kapacitet år 2040 för att bibehålla sin ställning som fordonstillverkare, enligt det regeringsstödda institutet Faraday.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)