JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

År 2025 skulle 70 procent av de halvledarkomponenter som Kina använder vara tillverkade i landet. Men ”Made-in-China 2025” blir inte mer än en tumme, spår analyshuset IC Insights.

Kinesiska elektronikproducenter köpte halvledarkomponenter för 125 miljarder dollar i fjol. Av dessa kom bara 15,7 procent från inhemska tillverkare. Det är marginellt bättre än år 2014 då det var 15,1 procent, skriver IC Insights i ett pressmeddelande.

Blickar man framåt spås den inhemska produktionen öka med en procentenhet per år fram till 2024 då den vuxit till 43 miljarder dollar vilket täcker 20,7 procent av det inhemska behovet.

Av fjolårets produktion på 19,5 miljarder dollar stod kinesiska företag för 7,6 miljarder dollar eller 38,7 procent. Bryter man ned siffrorna ett steg till visar det sig att 1,8 miljarder dollar kommer från kinesiska halvledarbolag med egna fabriker medan de kinesiskägda foundryna, som SMIC, stod för 5,8 miljarder dollar.

Övrig produktion i landet skedde hos TSMC, SK Hynix, Samsung, Intel och andra utländska företag med fabriker i Kina.

Även om det finns ett antal nya kinesiska spelare som YMTC och CXMT anser IC Insights att de utländska företagen trots det kommer att stå för mer än hälften av produktionen i Kina år 2024.

Analyshuset kommenterar också den kinesiska satsningen på DRAM som lyfts fram som ett bevis på att Kina är på väg att blir en spelare att räkna med.

Changxin Memory Technologies (CXMT) drog igång produktionen så sent som sista kvartalet i fjol. Företaget har ett par tusen anställda och en investeringsbudget på 1,5 miljarder dollar per år.

Samsungs minnesdivision har över 40 000 anställda medan SK Hynix och Micron har över 30 000 vardera. De tre bolagen investerade för 39,7 miljarder dollar i fjol.

IC Insights påpekar att de kinesiska företagen har utvecklat en del intressanta lösningar för att undgå patentdispyter med de stora drakarna. Däremot är det skralt på övriga områden som analogt, blandsignal och logik. Där saknas större inhemska företag med avancerade produkter, enligt IC Insights.

Med tanke på att USA dessutom stoppat försäljning av amerikanska EDA-verktyg och utrustning för halvledarproduktion ser IC Insights det som i princip omöjligt att Kina att blir självförsörjande på halvledare inom fem år. Det är inte ens säkert att det räcker med tio år. Särskilt för logik kan det ta flera årtionden.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus