JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AI ska ge bättre coronavård

Forskare på KTH arbetar med att utveckla AI-mjukvara och algoritmer som kan känna igen olika lungdiagnoser. I ett samarbete med Karolinska universitetssjukhuset ska forskare utveckla avancerad bildanalys som kan utvärdera röntgenbilder och i framtiden förhoppningsvis rädda coronapatienter.

– Studier visar att AI kan skilja covid-19 från andra typer av lunginflammation. Vårt mål är att förbättra träffsäkerheten i diagnostiken ytterligare, säger Mats Danielsson, professor i medicinsk bildteknik vid KTH, i ett pressmeddelande.

Mats Danielsson har arbetet med analys av röntgenbilder i många år – och hans forskning har visat mycket gott resultat. Bland annat var han en av grundarna till Mamea Imaging, som utvecklade en röntgendetektor för skonsammare mammografi. Företaget köptes sedan av Sectra, och Mameas teknik är idag väl spridd på svenska och utländska mammografiavdelninger.

Nu arbetar Mats Danielsson tillsammans med professor Kevin Smith på det nystartade forskningscentret Medtechlabs där de med hjälp av bildanalys och artificiell intelligens utvärderar röntgenbilder för att förbättra den aktuella vårdsituationen.

– I steg ett skapar vi en databas med röntgenbilder tillsammans med klinisk data. Informationen kommer från alla de covid-19-patienter som behandlas på Karolinska universitetssjukhuset och då blir tillgänglig för vidare forskningsarbete.

Därefter tar steg två vid. Då ska AI-mjukvara och algoritmer som kan känna igen olika lungdiagnoser utvecklas. Mjukvaran ska sedan tränas att känna igen röntgenbildsmönster som stämmer överens med hur patienten mår.

– Vi vill öka träffsäkerheten i patientens prognos inför eventuell överflyttning till intensivvård, men också för att följa måendets förändring från dag till dag, säger Sven Nyrén, thoraxradiolog på Karolinska universitetssjukhuset i pressmeddelandet, och adderar:

– Målet är att AI-utvärdering av röntgenbilderna ska bidra till att den bästa vårdnivån väljs och att behandlingen kan styras mer precist.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)