JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fängelse för lidarpionjären

Anthony Levandowski döms till 18 månaders fängelse för att ha kopierat Waymos företagshemligheter kring lidarsensorer. Plus skadestånd, som han dock försöker vältra över på Uber. Han vill dessutom ha pengar från Uber för den verksamhet inom självkörande lastbilar som han initierade.

Anthony Levandowski är en av innovatörerna inom den potentiella jättemarknaden för lidarsensorer och det har han jobbat hårt för att slå mynt av. År 2016 gick han för långt och bröt mot lagen i samband med sina anställningar hos först Waymo och sedan Uber. 

Det anser i alla fall San Franciscodomaren William Alsup. Både Waymo och Uber känner sig blåsta av Anthony Levandowski Elektroniktidningen har bevakat förvecklingarna i tidigare texter

I skarven när Anthony Levandowski bytte arbetsgivare från Waymo till Uber i januari 2016, kopierade han affärshemligheter från Waymo och tog med sig till Uber. För det brottet döms han nu till 18 månaders fängelse.  Domaren William Alsup beskrev det som det största brott kring industrihemligheter han någonsin sett. 

Anthony Levandowski hoppades att bli straffad i bara 12 månader, i fotboja och med en dos samhällstjänst, med motiveringen att  han var rädd att få Covid-19 i fängelset. Det tyckte William Alsup var för milt, men han gick med på att flytta verkställandet till efter att Covid-19 lugnat ner sig. Åklagarna ville se 27 månaders fängelse.

Det här är inte den första påföljden efter kopieringen. I mars i år dömdes Anthony Levandowski betala Waymos moderbolag Alphabet 179 miljoner dollar i skadestånd för samma brott. Också Uber har tvingats ersätta Waymo i en uppgörelse. 

Beloppet från Anthony Levandowski tror sig Alphabet aldrig kunna få ut, eftersom Anthony Levandowski gått i personlig konkurs. Så Alphabet hoppas att Anthony Levandowski ska få Uber att plocka upp notan, vilket är vad Anthony Levandowski anser att han avtalat med Uber.

Men Anthony Levandowskis anspråk stannar inte där. Efter att ha fått sparken från Uber 2017 anser han i en färsk stämning av Uber att han har rätt till en stor del av kakan för Ubers  självkörande speditionstjänst, som byggdes kring Anthony Levandowskis tidigare företag Otto. Detta kan i så fall vara värt drygt fyra miljarder dollar, tror Techcrunch

Uber beskriver stämningen som ett hugskott (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)