JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Northvolt kommer att få lite lättare att låna pengar efter att Tyskland nu går in som garant för inte mindre än 443 miljoner euro.

Det som ligger bakom Tysklands storsinthet är att Northvolt gör affärer med de tyska biltillverkarna BMW och VW. Det är affärer som är viktiga för Tysklands strategi att bygga upp en värdekedja för elfordon i landet och i EU.

Northvolt bygger en batterifabrik i Skellefteå. Därifrån har BMW beställt battericeller till ett värde av två miljarder euro. Produktionen i Skellefteå startar nästa år. På sikt  blir kapaciteten 40 GWh. 

Också VW köper celler från Northvolt. Dessutom bygger Northvolt en mindre kopia av Skellefteåanläggningen på 20 GWh åt VW i Salzgitter i ett samriskprojekt. Där startar produktionen år 2024.

Northvolt har hittills säkrat tre miljarder dollar i finansiering till dessa två anläggningar.

Northvolt har idag 700 anställda i Polen, Tyskland och Skellefteå. I Gdansk i Polen sätts battericellerna samman till batterier.

I slutet av juli meddelade bolaget att det siktar på att ha en fjärdedel av Europamarknaden för battericeller år 2030. Northvolt konkretiserade dessutom vad detta innebär konkret: en kapacitet cirka 150 GWh. Merparten av Northvolts produktionsplaner till år 2030 har alltså ännu ej tagit form.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)