JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Konkurrensdom mot Qualcomm rivs upp

Fel! Qualcomms affärsmetoder har inte brutit några konkurrensregler. Det är hälsningen från en amerikansk myndighet till en annan. United States Court of Appeals for the Ninth Circuit sätter Kaliforniendomaren Lucy Koh på plats och river upp hennes dom mot Qualcomm från i maj i fjol.

Utomlands har Qualcomms affärsmetoder blivit fällda av konkurrensmyndigheter flera gånger. På hemmaplan har Qualcomm nu vunnit en rättslig seger, efter en förlust i fjol.

Qualcomm är en dominerande tillverkare av kretsar för mobiltelefoner och därför ställs extra höga krav på företagets affärsmoder, för att ge konkurrenter en sportslig chans att inte bli utmanövrerade.

För ett år sedan såg det ut som om Qualcomm skulle åka på påföljder för att missbrukat sin ställning och att företaget skulle får sina böcker bli strikt granskade i framtiden för att hindra fler brott. 

Amerikanska konkurrensmyndigheten FTC fick domaren Lucy Koh i Norra Kalifornien att gå på dess linje. Hon förbjöd Qualcomm från att använda vissa affärsmetoder i framtiden, exempelvis att bara sälja mobilkretsar till den som inte ifrågasätter Qualcomms licenskrav för mobilpatent eller att förbjuda kunder att anmäla Qualcomm för konkurrensmyndigheter.

Enligt Lucy Koh och FTC hade Qualcomm använt  fula knep mot kunden Apple och mot konkurrenten Mediatek. Och så hade Qualcomm inte hedrat löften om att teckna licenser enligt så kallade FRAND-villkor i samband med att Qualcommpatenterad teknik accepterats i standarder.

Men Ninth Circuit friar Qualcomm från några av anklagelserna och vad gäller andra anklagelser förklarar Ninth Circuit att konkurrenslagar inte ens är applicerbara. Om Qualcomm inte hedrat FRAND-åtaganden är det möjligen ett kontraktsbrott, men inte ett konkurrensbrott, förklarar Ninth Circuit. 

Ninth Circuit säger att FTC inte lyckats visa att konsumenterna lidit skada och att patentlicensmarknaden och kretsmarknaden måste analyseras separat.

USA:s regering under Donald Trump föreslog i fjol för Lucy Koh att Qualcomm borde få en mild dom för att inte äventyra dess marknadsmöjligheter inför 5G.

Här är tre sammanfattningar av nya domen

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)