JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Koreanska Dongjin ska leverera kolnanorörs-slurry till Northvolts battericellsfabrik i Skellefteå. Fabriken läggs på en tomt strax intill Northvolt.

Nyheten blev känd via kommunens protokoll för beslutet att tillåta Dongjin Sweden AB att köpa marken. Det är ett helägt dotterbolag till Dongjin Semichem i Korea.

Northvolts kommunikationschef Jesper Wigardt bekräftar för SVT att Dongjin blir underleverantör och kommer att uppföra en fabrik på tomten ifråga.

Kolnanorörs-slurryn ska användas som aktivt material i Northvolts batterier.

Dongjin ska köpa 39 000 kvadratmeter till ett pris av 500 kronor per kvadratmeter. Fabriken kommer  att behöva anställa 80–100 personer.

– Detta är ytterligare ett steg i bygget av ett lokalt ekosystem med underleverantörer i direkt anslutning till Northvolt ett, säger Northvolts kommunikationschef Jesper Wigardt till SVT.

En tidigare känd av dessa underleverantörer är kinesiska Kedali som kommer att tillverka aluminiumbehållare till Northvolts battericeller. Kedalis anläggning ligger ännu närmare kunden – den byggs inne på Northvolts eget fabriksområde. Kedali uppskattas ge jobb till cirka 300 personer.

Dessutom kommer en grafitfabrik att byggas i Skellefteå av Node Pole, som ägs av Vattenfall och Skellefte kraft. Den anläggningen har tidigare uppskattats kunna ge 150–200 arbetstillfällen. Grafit används som aktivt material i battericellens anod.

 

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)