JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk sensor sniffar även gas

Svenska Jondetech – som utvecklar ir-sensorer där sensorelementen är baserade på nanotrådar i plast – har vänt blicken mot industrin. Företaget har just beviljats ett patent som avser mätning av gas, en för företaget ny tillämpning.

– Efter att ha utvecklat sensorapplikationer för närvarodetektering och temperaturmätning för konsumentelektronik, känns det kul att vi även kan ta fram mer industriella applikationer med vårt sensorelement, säger Niklas Kvist, ansvarig på Jondetech i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har företaget flera patent. Det färska avser en gassensor som över tid ger stabila mätningar och dessutom enkel kalibrering.

Det speciella med företagets sensorelement är dess konstruktion – en vertikal uppbyggnad med nanotrådar dragna i plast. Sensorerna blir robusta och behöver inte kapslas in, vilket företaget hävdar att konventionella sensorelement måste. Istället behövs enbart ett filter för att nå än högre stabilitet och pålitlighet.

Samtidigt får sensorerna en stor detektoryta – alltså ett stort avläsningsområde. Därmed kan de sättas i så kallat "off focus", vilket innebär att ljus som strålar mot sensorn inte behöver vara exakt i fokus för att data ska kunna samla in.

Med den nya gassensorn riktar Jondetech in sig mot industriföretag och fastighetsförvaltning som är intresserade av vätgassensorer. Vätgassensorer används bland annat för att detektera och larma vid gasläckage i hem och industriella miljöer.

Det nya patentet gäller för den svenska marknaden.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus