JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Så mår branschen

Elektronikbranschen har över lag klarat sig bra under coronapandemin, men läget inför hösten är osäkert. Samtidigt kan återhämtningen gå snabbt om läget normaliseras. Det visar en enkät från branschorganisationen Svensk Elektronik.

– Vi var nyfikna på hur branschen mår och genomförde en enkät bland medlemmarna under juni, säger Peter Björklund som är operativ chef på Svensk Elektronik.

54 företag svarade på frågorna. Lite drygt hälften såg en ökad eller oförändrad orderingång under andra kvartalet jämfört med samma period i fjol. Prognosen inför tredje kvartalet är betydligt mer försiktig, bara 31 procent tror på en ökad eller oförändrad nivå.

Peter Björkholm

– Den övervägande majoriteten tror på nedgång framöver. Förmodligen har vi en fördröjning i påverkan av Covid-19.

Tittar man istället på personalbehov och likviditet är utfallet i princip detsamma för bägge, ungefär tre av fyra företag har inte sett någon påverkan alls eller så har de sett en förbättring av likviditeten eller ökat personalbehov.

Vilka andra effekter har pandemin haft på branschen?

– Bortsett från produktionen har det varit mycket mer arbete hemifrån. Det har varit mindre utdelningar och så har försiktighetsprincipen bromsat nyrekryteringar, säger Peter Björkholm.

Osäkerheten har helt enkelt fått nästan hälften av företagen att skjuta upp eller avbryta sina expansionsplaner. Ungefär vart tredje företag funderar på att minska personalen.

En annan sak som påverkat branschen är att pandemin gett längre leveranstider.

– Några hade också stopp under någon vecka under mars, april men framförallt har transportkostnaderna ökat.

Trots stöket verkar majoriteten av företagen sitta stilla i båten. Enbart 13 procent av de som svarat säger sig arbeta med att förändra leverantörskedjorna.

Enkäten visar också att branschen kan komma tillbaka väldigt snabbt den dag pandemin är över. En fjärdedel av företagen går redan för fullt och en tredjedel skulle kunna vara tillbaka inom en månad. Inget företag behöver så lång tid som 12 månader.

– Det visar att elektronikindustrin kan återhämta sig väldigt snabbt.

Branschföreningen kommer att göra en uppföljning under andra veckan oktober för att se om det blev som företagen spådde och dessutom ta reda på hur de ser på fjärde kvartalet.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)