JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU: Vi måste säkra tillgången till litium

EU-kommissionen har för första gången placerat litium på en lista över råmaterial som är kritiska för Europa. Motivet är att säkra en europeisk batterivärdekedja.

Årets upplaga av listan innehåller 30 material. Helium försvinner och in kommer litium, titan, strontium och bauxit. Listan uppdateras vart tredje år. 

EU-kommissionen vill försäkra sig om att det inte står några hinder i vägen för dess Green Deal. År 2030 behöver EU 18 gånger mer litium än idag till batterier för fordon och energilager. År 2050 behövs upp till 60 gånger mer än idag, enligt kommissionen.

– Vi kan inte tillåta att dagens beroende av fossila bränslen ersätts av ett beroende av kritiska råmaterial. Detta har framstått extra tydligt efter störningarna i våra strategiska värdekedjor efter coronaviruset, säger den den slovakiske kommissionsmedlemmen Maroš Šefčovič.

Han har tidigare gått i bräschen för skapandet av den batteriallians som stött Northvolt och andra delar av Europas batteriekosystem.

Materialen på listan är enligt EU-kommissionen bland de ekonomiskt mest viktiga, samtidigt som det finns en osäkerhet i tillgången till dem. Batterimaterialen vanadium och kobolt finns redan på listan. Nickel kan vara på väg in. 

En europeisk allians för kritiska råmaterial är på väg att bildas. Sedan tidigare finns en allians för batterier

Listan presenterades i förra veckan  tillsammans med en handlingsplan och en rapport kring kritiska råmaterial, med en blick framåt till år 2050.

Kritiska råmaterial 2020.
Nya sedan 2017 är markerade i fetstil.
Antimon Hafnium Fosfor
Baryt Tunga sällsynta jordartsmetaller Skandium
Beryllium Lätta sällsynta jordartsmetaller Kisel
Vismut Indium Tantal
Borater Magnesium Volfram
Kobolt Naturlig grafit Vanadin
Koks Naturgummi Bauxit
Flusspat Niob Litium
Gallium Platinametaller Titan
Germanium Fosforit Strontium

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)