JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Siemens DT-värsting i Linköping


Linköpings universitet är först i världen med att installera en helt ny typ av datortomograf i klinisk miljö. Den har väsentligt högre upplösning än alternativen, då den mäter energin i varje enskild foton.

Tyska Siemens har utvecklat den nya datortomografen. Och det är företagets ledning och vetenskapliga råd som beslutat att den ska placeras på just Linköpings universitet, där den till en början ska användas inom forskning.

– Det här är en helt ny teknik som testats under flera år på Mayo-kliniken i Rochester, Minnesota, USA, säger Anders Persson, professor i medicinsk bildvetenskap och föreståndare för CMIV, i ett pressmeddelande.

CMIV är kort för Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering. Avdelningen har ett omfattande forskningssamarbete med Mayo-kliniken, som även den kommer att få en skanner med den nya tekniken.

Dagens datortomografer skickar och tar emot röngtenstrålar. De ger en upplösning på som mest 0,35 mm, vilket inte räcker för att exempelvis titta på väggar i hjärtats kranskärl.

Den nya datortomografen har en fotonräknare som mäter energin i varje enskild foton. Det betyder att det går att mäta spektrat i olika vävnader i kroppen, och på så sett se vilka grundämnen som finns där.

– Vi får en mycket hög upplösning med en extremt låg stråldos, vilket i hög grad bidrar till patientnyttan.

Närmast ska forskarna ta redan på hur bra den nya maskinen är i olika projekt där de exempelvis studerar, ledband, kranskärl i hjärtan, osteoporos i skelett, leverförändringar och hörselben.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)