JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

För fem år sedan köpte processorjätten Intel FPGA-företaget Altera. Stämmer ryktena som Wall Street Journal var först med att rapportera, är AMD på väg att göra motsvarande drag genom att förvärva Xilinx.

Intel fick betala 16 miljarder dollar för Altera år 2015. Köpet av Xilinx kan gå loss på 30 miljarder dollar, men då ska man komma ihåg att Xilinx under många år haft betydligt större omsättning än Altera.

Motivet i bägge fallen är att FPGA:er kan användas i datacenter för att accelerera olika beräkningstunga uppgifter. För att få ut den prestanda som FPGA:erna kan ge, behövs en tät koppling till serverprocessorn, en uppgift som är betydligt enklare för företag som Intel och AMD att fixa än för de företag som utvecklar acceleratorkort.

Huvudmarknaden för FPGA:er räknat i pengar är annars kommunikationsprodukter till både mobilnät och det fasta telenätet. Xilinx kretsar sitter exempelvis i Samsungs radioprodukter. Dessutom har Xilinx i dagarna släppt ett serverkort för Open RAN, en lösning som förväntas öppna upp mobilnäten för större konkurrens.

Om ryktena skulle visa sig vara sanna finns fortfarande en rad hinder att övervinna innan affären är i hamn. Precis som Nvidias bud på Arm för 40 miljarder dollar och Analog Devices bud på Maxim för 21 miljarder dollar måste affären godkännas av en rad konkurrensmyndigheter, inklusive de kinesiska.

Två omtalade storaffärer som aldrig blev av, var Broadcoms köp av Qualcomm och Qualcomms köp av NXP.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)