JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljöbidrag till Volvos ellastbilar

Volvo Trucks får 21,7 miljoner dollar i bidrag från amerikanska miljömyndigheter som stöd för utrullningen av Volvos första ellastbilar av märket VNR Electric i Kalifornien.

De första exemplaren av USA-tillverkade VNR Electric kommer att rulla på vägarna innan året är slut. En volym på 100 lastbilar är hittills planerad i Kalifornien.

70 av dem ska användas hos olika speditörer under myndighetsfinansiering under ett år. De kommer tillsammans att utgöra landets största flotta av ellastbilar. Deras användning och kostnader ska följas upp för att ge Volvo återkoppling till tillverkningen.

Den statliga miljömyndigheten EPA bidrar med 20 miljoner dollar inom ett program kallat Targeted Air Shed Grant Program. Samtidigt bidrar South Coast AQMD (Air Quality Management District) med ytterligare 1,2 miljoner som ska användas till att bygga laddinfrastruktur.

EPA fokuserar extra på Kaliforniens luft, eftersom den innehåller bland landets högsta halter av ozon och partiklar. VNR-bilarna ska företrädesvis sättas i trafik i de utsatta områden där luften är som allra smutsigast.

Uttryckt i siffror hoppas myndigheterna att de 70 ellastbilarna ska spara in utsläpp av 153 ton NOx, 1317 kg PM2.5 och 53000 ton CO2. Det faktiska utfallet kommer att följas upp.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)