JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bill Gates hjälper EU bygga väteekonomi

EIT Innoenergy startar ett center som ska främja ett europeiskt ekosystem för väte. Finansieringen kommer från fonden Breakthrough Energy som leds av IT-biljonären Bill Gates.

Centret heter Eghac (European Green Hydrogen Acceleration Center). EIT Innoenergy är en organisation som EU använder för att stödja utvecklingen av hållbar energi. Den stöder exempelvis Northvolts batterifabrik och driver redan ett liknande initiativ för batterier, European Battery Alliance, som nu ska stå mall för Eghac.

Eghac har satt upp ett konkret mål, att det år 2025 ska finnas en väteekonomi värd 100 miljarder dollar som direkt och indirekt sysselsätter en halv miljon människor.

Det ska förstås vara en grön väteekonomi – en som sänker kolutsläpp inom energiintensiva industrier. EIT Innoenergy räknar upp stål, cement, kemi, handelsgödsel och tung transport på land och hav. Vätet ska även användas för att lagra sol- och vindenergi.

Eghacs första mål är att göra den gröna väteekonomin prismässigt konkurrenskraftig.

Jacob
Ruiter

– Att kommersialisera grönt väte är avgörande för Europas ambitiösa mål att år 2050 bli den första nettoutsläppsfria kontinenten, säger EIT InnoEnergy-styrelsemedlemmen Jacob Ruiter i ett pressmeddelande.

– Det finns helt enkelt ingen bättre väg än via grönt väte för att befria tung industri och transport från sina kolutsläpp. Dessutom kan det spela en stor roll inom energilager för att stödja flexibilitet i elnätet.

Eghac ska arbeta med följande:

  • industriprojekt
  • koordinera med existerande värdekedjor inom industri och energi
  • teknikutveckling
  • marknadsstimulering
  • samhällelig acceptans
  • utbildning

Upplägget är modellerat efter det existerande batteriinitiativet European Battery Alliance som enligt EIT Innoenergy bidragit mycket, och på kort tid, till att skapa en europeisk värdekedja för batterier.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)