JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Ett batteri med effekt på 250 MW och en kapacitet på 1 GWh planeras i Port Adelaide, i Australien.

Från Australien kommer nyherer om det ena efter det andra jättebatteriet. De byggs för att stärka elnätet och för att bättre ta tillvara på förnybar energi.

I början av november berättade vi om ett rekordbatteri på 300 MW och 450 MWh som amerikanska Tesla ska leverera till Victoria i South Australia. Nu övertrumfas planen av energibolaget AGL som vill bygga ett jättebatteri intill sin naturgaskraftstation i Port Adelaide, vid kusten länge söderut i samma delstat. 

Det kommer att ha snäppet mindre effekt, 250 MW, men mer än dubbelt så hög kapacitet, 1 GWh. Batteriet ska balansera sporadisk produktion från förnybara källor och hjälpa till att stabilisera elnätet.

Batteriet är ett av flera som AGL planerar att addera på den australiska elmarknaden, till en sammanalgt effekt på totalt 850 MW.

Det finns gott om stora vindfarmer i South Australia. Dessutom finns solceller på många tak och AGL har sytt ihop några tusen av dem till ett virtuellt kraftverk. 

Bolaget har idag har idag 40 GW kolkraft. År 2024 ska 34 procent av AGL:s energi vara förnybar. År 2050 ska det vara 100 procent. 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus