JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Häng med på kvällens lansering av AI-kartan

Idag har Sweden Innovation Days – en digital internationell konferens som ska sätta ljus på svensk kompetens inom artificiell intelligens – dragit igång. Ikväll lanseras en kartläggning av startupföretag i Sverige, Tyskland och Frankrike som använder artificiell intelligens. Missa inte AI-presentationen.

Över 500 AI-startups från Sverige, Tyskland och Frankrike har kvalificerat sig för att ingå i vad som benämns världens första kartläggning av det europeiska AI-startuplandskapet.

Kartläggningen kommer att presenteras på Sweden Innovation Days ikväll klockan 19.30. Här kan du anmäla dig (länk).

Syftet med kartläggningen är att ge stora företag och investerare vägledning i sin jakt på AI-lösningar och AI-kompetens, samtidigt som startups får en tydlig plattform och synlighet. Genom att koppla samma olika aktörer är tanken att sätta fart på utvecklingen och användningen av AI inom Europa.

– Det pratas ofta om att USA och Kina ligger långt fram i tillämpningen av AI. Europa har mycket bra förutsättningar att ta större kliv inom området, men behöver ta ett samlat grepp, säger Agneta Jacobson, Head of Strategic Partnerships AI Sweden, i ett pressmeddelande.

– Genom att utveckla en gemensam databas med AI-startups som håller hög kvalitet får företag och investerare bättre tillgång till AI-partners som de kan lita på, adderar hon.

Den aktuella kartläggningen inkluderar alltså över 500 startups inom fler än 25 olika sektorer.

Alla företag har grundats eller startat om med fokus på AI för mindre än tio år sedan. De använder AI eller bygger lösningar som gör det möjligt att använda AI och de har huvudkontor eller grundare som är baserade i Europa.

Utvärderingen har skett med hjälp av kriterier som AI-teknik, skalbarhet, tillgång till och användning av data samt anställdas AI-kunskap. En intressant detalj är att många företag i kartläggningen ser sina lösningar som generiska, och inte vill placera sig i något fack. Detta förstärker möjligheterna att användas AI som en del av lösningen på en stor mängd samhällsutmaningar.

Bakom satsningen står AI Sweden, Rise och Ignite Sweden, med finansiering av Vinnova, tillsammans med tyska AppliedAI by UnternehmerTUM och franska Hub France IA. Varje land har identifierat de egna uppstartsföretagen som ligger i AI-framkanten. Nästa steg är att fler europeiska länder presenterar sina AI-startups och kompletterar kartläggningen.

Efter kvällens presentation kommer den fullständiga kartläggningen att släppas fri.

Sweden Innovation Days startade idag och pågår fram till på torsdag, den 19 november.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)