JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

I nordöstra Lund växer en helt ny stadsdel fram. Navet blir Science Village med forskningsanläggningarna ESS och Max IV liksom annan forskning. Nu ska även Lunds tekniska högskola flytta delar av sin verksamhet dit, exempelvis ett nytt labb inom nanoteknik.

– Det här är en jättemöjlighet att utvecklas som vi inte får missa. Vi kan börja från scratch och då blir det lättare att tänka och skapa nytt. Målet är att skapa en attraktiv och utvecklande miljö för studenter och forskare, säger LTH:s rektor Viktor Öwall i ett pressmeddelande.

Visionsbild av Science Village. Bild: Cobe

I den planerade stadsdelen runt Science Village uppskattas uppemot 40 000 människor bo och leva i framtiden. Sedan tidigare är det klart att ett nytt labb inom nanoteknik ska byggas där, kallat NanoLab Science Village. Nyligen tog även LTH:s styrele beslut om att ytterligare verksamhet ska flyttas dit.

Klart är att nanoelektronik på institutionen för Elektro- och informationsteknik och gruppen för tomografi vid institutionen för Byggvetenskaper ska flytta. Detsamma gäller LTH-verksamheten som idag huserar på fysiska institutionen. Ännu är det inte beslutat hur kemiska institutionen berörs, men mest troligt är att avdelningarna för Kemisk fysik och Centrum för analys och syntes kommer att påverkas.

Om åtta till tio år beräknas det första flyttlasset till det nya campuset att ha gått. Även därefter kommer nya verksamheter att initieras. Vem och vad som till slut kommer att finnas på Science Village går inte att säga idag.

– Jag tror att denna utmaning kan bli en katalysator för så mycket annat som vi inte tänker på idag, men som är helt nödvändigt för att möta framtidens utmaningar, både för universitetet och för samhället i stort, skriver LTH:s rektor Viktor Öwall i sitt senaste blogginlägg.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus