JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Volvo öppnar gränssnitten: Ger alla tillgång till lidardata och operativsystemet

Nu kan du skräddarsy din Volvo med egenutvecklade appar men också försöka förbättra säkerheten genom att nyttja informationen från lidarsystemet på ett intelligentare sätt. Allt blir möjligt när biltillverkaren Volvo öppnar gränssnitten via en helt ny innovationsportal.

– Genom att göra dessa resurser publikt tillgängliga stöder vi utvecklare på och utanför vårt företag, och samarbetar med de bästa av de bästa inom sina respektive områden, säger företagets teknikchef Henrik Green i ett pressmeddelande.

Exempel på resurs som finns på innovationsportalen är en emulator för Android Automotive och för Google-appar som används i nya Volvobilar. Emulatorn underlättar för den som vill ta fram, testa och publicera appar på Google Play.     

Via plattformen får allmänheten för första gången tillgång till Volvo Cars programgränssnitt Extended Vehicle API. Det ger tillgång till bland annat data som laddnings- och bränslenivåer liksom körsträcka. Ytterligare data och datakällor kommer att adderas framöver.

Via portalen får man också tillgång till en datauppsättning från lidarsystemet liksom en 3D-modell av den helt elektriska Volvo XC40 Recharge.

Lidar-data släpps tillsammans med Luminar som levererat systemet och Duke University. Systemet kan detektera föremål runt bilen på upp till 250 meters avstånd och data kan exempelvis användas av forskare att ta fram algoritmer som gör att autonoma bilar klarar höga hastigheter och komplexa trafikmiljöer.

3D-modellen av bilen har utvecklats i samarbete med Unity, ett företag som anlitas av allt från spelutvecklare till konstnärer, arkitekter, filmskapare och fordonsdesigners.

Bilmodellen och en medföljande 3D-miljö kan användas i visualiseringsapplikationer, virtuell verklighet, filmiska upplevelser och bilkonfiguratorer.

Innehållet i innovationsportalen kommer att utökas efter hand, du hittar den här (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)