JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag om ett strategiskt forskningsprogram för smarta nätverk med en budget på 900 miljoner euro fram till år 2027. Det handlar om ett så kallat Joint Undertaking där myndigheter, institut och företag gemensamt ska bedriva forskning kring nästa generations mobilstandard, det vill säga 6G.

Totalt föreslår kommissionen nio olika program inom ramen för Horizon Europe. Medlemsländerna ska nu diskutera förslaget och planen är att de ska starta i höst.

Förslaget inom kommunikationsområdet har döpts till Smart Networks and Services Joint Undertaking och har två mål, att se till så att Europa kan stå på egna ben när 6G ska börja rullas ut om cirka tio år men också snabba på utbyggnaden av 5G.

I motsats till dagens program, 5G-PPP, vill kommissionen sitta i förarsätet tillsammans med europeisk industri. Målet är att Europa ska vara oberoende av andra kontinenter när det gäller tekniken plus att kommissionen vill maximera synergierna mellan europeiska och nationella forskningsprogram.

EU-kommissionen öronmärker 900 miljoner euro fram till 2027 och räknar med att industrin satsar minst lika mycket. Räknar man in även forskningsprogram som finansieras av olika stater kan det handla om så mycket som 10 miljarder euro.

Minnesgoda läsare kommer säkert ihåg att det redan startat EU-finansierade 6G-projekt. Ett exempel är Hexa-X som Elektroniktidningen skrev om i december (länk). Dessa åtta projekt har en total budget på 60 miljoner euro och ligger under det äldre programmet 5G-PPP.

ec.europa.eu

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus