JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KTH får tiopetaflopsdator

Med annonseringen av KTH:s nya superdator tätnar kampen mellan Linköpings univerisitet och KTH om att ha Sveriges vassaste superdator. 

Gert Svensson

– Främst kommer datorn att användas för tekniska och vetenskapliga beräkningar och simuleringar, berättar Gert Svensson vice föreståndare på KTH Parallelldatorcentrum.

Ännu mer konkret är beställningen anpassad till beräkningsbehov inom forskningsfält som biofysik, kvantkemi och flödesmekanik. Högst troligen kommer Dardel också att användas för Covid-19-forskning eftersom Parallelldatorcentrum ingår i sådant forskningskonsortium.

Den första delen av Dardel levereras i vår och har cpu:er baserade på AMD:s arkitektur Zen 2, också känd som ”Rome”. I höst får Dardel sitt stora prestandalyft genom att utrustas med en ännu ej lanserad uppföljare till AMD:s gpu Instinct MI100, som är hårt optimerad för användning i superdatorer.

Sverige har idag två datorer på listan över jordens 500 snabbaste datorer – Tetralith på Linköpings universitet är på plats 111 och Beskow på KTH är på plats 296 i den senaste rankingen från november.

Dardel skulle hamna på plats 25 i Top500 om man fick snika in den i novemberlistan idag, och om den lyckas mäta upp sig till 10 petaflops. Men när nästa topplista presenteras i juni kommer där förstås att finnas andra nya och uppgraderade datorer.

Datorn levereras av HPE och Cray. Den klassiska superdatortillverkaren Cray köptes upp av HPE i fjol.  

Som bonus kommer Dardel att värma KTH. Den höga temperaturen på kylvattnet gör superdatorn extra lämplig att användas i KTH:s värmeåtervinningssystem.

– Det är så vitt vi vet den första högprestandadatorn i Sverige med direktvattenkylning, säger Gert Svensson.

Instinct MI100 och dess uppföljare är inte bara optimerad för klassiska högprestandaberäkningar utan även för AI. Det är ett område som har hög prioritet i superdatorer och superdatorkomponenter som konstrueras idag.

Här kommer dock Dardel att han en svår utmanare om förstaplatsen i prestandaligan. Linköpings universitet bygger en superdator kallad Berzelius som är helt och hållet optimerad för just AI. Berzelius byggs av komponenter från Nvidia, som sedan länge är den ledande leverarantören av AI-acceleratorer. 

Berzelius har 300 petaflops i prestanda för AI-tillämpningar. Gert Svensson kan inte få loss siffror från HPE som som skulle kunna hjälpa oss skatta vilken motsvarande AI-prestanda Dardel kommer att få. Han lutar ändå åt att gissa att det blir Dardel som tar hem även denna match.

Dardel är liksom centrets tidigare datorer döpt efter en svensk författare, denna gång Thora Dardel. En reproduktion av den berömda målningen Den döende dandyn pryder datorn, skapad av Thora Dardels make Nils.

Snic (Swedish National Infrastructure for Computing) bidrar med 100 miljoner kronor till investeringen.

Tio petaflops är 10 000 000 000 000 000 aritmetiska operationer per sekund på flyttal, som är tal skrivna i potentsform med ett fast antal bitar avdelade för siffervärde och exponent, alltsammans i bas 2.

Superdatorprestanda anges med dubbel precision vlket betyder att talen lagras i 64 bitar. AI-beräkningar använder typiskt andra flyttalsformat. Ett som ser ut att bli en de factostandard heter Bfloat16 (Brain floating point). Med bara 16 bitar – ofta ännu färre – får AI-beräkningar ett gratis försprång i mätetalet ”beräkningar per sekund”.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)