JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Spanska cellfabriken får egen gruva

 Det blir staden Badajoz i regionen Extremadura nära gränsen till Portugal som får Spaniens första battericellfabrik. Projektet inkluderar en anläggning för katodtillverkning, två gruvor och ett litiumraffinaderi.

600 miljoner av en miljard euro är hittills säkrat i finansiering. Totalt räknar projektet med 1300 direkta arbetstillfällen.

Spaden ska kunna sättas i marken redan i år och en produktion på 2 GW ska kunna starta 20 månader efter byggstart, i mitten av 2023. Cellfabriken byggs etappvis i moduler om 2 GWh vardera. År 2024 kan produktionen vara 6 GWh. 

Slutkapaciteten ska bli 10 GWh. Antalet anställda ska då uppgå till 500 personer. Om det därefter finns mer efterfrågan kan anläggningen vara utbyggd till 20 GWh år 2027.

Tekniken blir inte mainstream. Cellerna ska användas i batterier som är hybrider av superkondensatorer och litiumjonbatterier som dessutom inte använder kobolt. Leder bygget gör nanomaterialkonsulten Phi4tech. Här presenteras projektet i en presskonferens på spanska (länk).

Vertikal integrering av produktionskedjan har blivit en paroll inom elbilstillverkning. Elon Musk startade trenden. Men inte ens Elon Musk har en egen gruva ännu. Det verkar som om Spanien hinner före. 

Projektet i Extremadura är en del av ett ännu större spanskt projekt som innefattar hela näringskedjan ända upp till elbilstillverkning och batteriåtervinning. EU:s elektrifieringsorgan EIT Innoenergy annonserade satsningen i våras. Planeringen ska ha pågått under två år.

Projektet har flera intressenter: 

• Phi4tech leder projektet att bygga en 10 GWh-cellfabrik i Badajoz på 177 000 kvadratmeter. Det innebär en investering på  400 miljoner euro och ska kunna ge 500 jobb. Staden ligger nära gränsen till Portugal.

• Phi4tech bygger även en katodfabrik på en ännu ej bestämd plats i Cáceres, tio mil nordöst om Badajoz. Investering: 200 miljoner euro. Jobb: 360.

• Lithium Iberia ska bryta litium i Las Navas nära Cañaveral, ytterligare fyra mil norrut. Investeringen är på 143 miljoner euro. En miljöplan är under utveckling påpekas på presskonferensen. I bakgrunden finns ett misslyckat oljeprojekt i regionen. Det övergavs år 2012 när en planerad pipeline stötte på miljöhinder.

• Lithium Iberia ska raffinera sitt litium i en ny anläggning intill gruvan. Investering: 173 miljoner dollar. Lithium Iberias båda projekt ska skapa 405 jobb.

• Ytterligare partners ska bryta nickel och kobolt i Monesterio 12 mil sydöst om Badajoz. Detta ska ge 350 jobb. Gruvan heter Aguablanca och nyöppnas. Den blir även en guldgruva, bokstavligen.

Regionen beskriver projektet som ett sätt att komma på fötter och bidra till landets ekonomi. Presidenten lyfter fram att här finns elkraft för behoven som krävs och att järnvägen upprustas.

I Extremadura byggs även ett forskningscentrum kring energilagring och regionens universitet får en ny masters-examen i ingenjörsteknik.

Europa har kartan fylld av flaggor som markerar planerade battericellfabriker i Sverige, Frankrike, Ungern, Slovakien, Tyskland, Italien, Norge, Polen och nu även Spanien. Under de kommande två decennierna kommer vi att få se en följetong när en efter en av dem går i produktion. 

BILD: En 3D-modell av den planerade 10 GWh-cellfabriken i Badajoz.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)