Det är för komplicerat och dessutom utreder EU frågan, det är slutsaten av den utredning som tillsattes för ett knappt år sedan. Men regeringen vill trots det gå vidare med frågan.
Tanken är god, ett pantsystem skulle få fler att lämna in sina gamla mobiler, surfplattor och annan småelektronik. Enligt utredningen finns det exempelvis mellan 20 och 25 miljoner mobiltefoner i våra gömmor som inte används.
Men att införa en pant skulle inte påverka dessa eftersom de såldes utan ett pantsystem. Ett alternativ vore enligt uredningen att istället införa ett pantbevis som ger rätt att panta exempelvis en gammal mobiltelefon när man köper en ny.
I båda fallen finns ett antal faktorer som gör en pant komplicerad att införa: elektroniken har normalt en lång livslängd, köpen sker ofta via webbutiker plus att det även finns affärsmodeller där produkter hyrs ut istället för att säljas.
Tilläggas kan att det också finns en begagnathandel och sätter man panten för högt riskerar man att påverka den.
Utredningen påpekar vidare att EU utreder frågan att införa ett pantsystem för elektronik och rekommenderar att Sverige avvaktar för att inte riskera att införa ett administrativt komplicerat pantsystem.
Vidare görs bedömningen att ett pantsystem, även i form av ett pantbevis, skulle innebära betydande kostnader till en begränsad nytta. Utredningen konstaterar också att konsumenter framhåller andra åtgärder som avgörande för att de i högre utsträckning ska lämna elavfall för återvinning. Bland annat finns en betydande oro för hur personlig information som är lagrad på exempelvis en mobiltelefon hanteras vid återvinning.
Utredningen föreslår därför istället en utveckling av det nuvarande producentansvaret för elutrustning.
Men regeringen vill gå vidare med frågan, som är en del av Januariavtalet.
– Jag tycker det är bra att vi nu har konkreta förslag på plats på hur vi kan gå vidare med det här. Det måste vara lätt som konsument att kunna bete sig på ett hållbart sätt. Det är en viktig punkt i januariavtalet, säger Miljö- och klimatminister Per Bolund till Dagens Nyheter.
Tidigast 2023 skulle ett pantsystem kunna vara på plats.