JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skattelättnader ska få fart på Kinas halvledarindustri

Kina har under många år försökt bygga upp en inhemsk halvledarindustri men är trots det beroende av import av framförallt de mest avancerade kretsarna. USA:s sanktioner mot bland annat Huawei och foundryt SMIC får nu regeringen att ta bort skatten på halvledarutrustning och råmaterial som importeras till Kina, skriver nyhetsbyrån AP.

Det var i går som det kinesiska finansministeriet annonserade en ny satsning för att göra Kina till en teknisk stormakt och oberoende av omvärlden. Halvledartillverkare kan därför importera maskiner och råvaror skattefritt fram till 2030.

Det handlar om utrustning som inte kan köpas i Kina eller där utländska företag ligger före. Exempel som AP nämner är fotoresist, masker, polerutrustning, kiselskivor och utrustning för att bygga själva renrummen.

Kinesiska elektronikproducenter köpte halvledarkomponenter för 125 miljarder dollar år 2019. Av dessa kom bara 15,7 procent från inhemska tillverkare. Det är marginellt bättre än år 2014 då det var 15,1 procent, enligt analyshuset IC Insights som i fjol spådde att den inhemska produktionen bara skulle öka med en procentenhet per år fram till 2024 (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)