JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En halv miljard till testbäddar

Testbäddar är ett viktigt verktyg för att lösa komplexa problem. Det anser regeringen som i dagens forskningsproposition avsatt 447 miljoner kronor under fyra år för verksamheten.

Test- och demonstrationsmiljöer är ett brett begrepp som inkluderar allt från rena forskningslaboratorier eller forskningsinriktade miljöer, till mer verklighetsnära tester i storskaliga testanläggningar eller tester i verklig miljö.

Forskningsinstitutet Rise har idag lite drygt hundra testbäddar runt om i Sverige. Några exempel på fokusområden är fiberoptik, tryckt elektronik, sensorer och molnet. Andra exempel inom fordonsområdet är Astazero och Seel.

Testbäddarna samlar både privata och offentliga aktörer för storskalig test och demonstration av hela systemlösningar. De ska vara utformade med ett tydligt systemperspektiv genom att omfatta teknik, produkter och processer, affärsmodeller och upphandling, policy och regelverk, beteende, kultur och värderingar samt infrastruktur.

Nu föreslås Vinnova få 447 miljoner kronor under fyra år för att stötta existerande testbäddar men också för att skapa helt nya (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus