JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Astazero Dry Zone: Blir längsta inomhusbanan för test av självkörande fordon

Om en vecka invigs Astazero Dry Zone, som blir världens längsta inomhusbana för provning av aktiva säkerhetssystem och självkörande tekniker för alla typer av fordon. Det blir en 700 meter lång och 40 meter bred testbana på Astazeros område utanför Borås.

Astazero – kort för Active Safety Test Area – är världens största testanläggning i sitt slag. Nu öppnar här även en längre inomhusbana, som fordonsindustrin efterfrågat i flera år.

Pandemin har accelererat bygget av inomhusarenan Astazero Dra Zone eftersom olika reserestriktioner försvårat för branschen att genomföra sina viktiga tester.

– Idag genomför fordonsaktörerna stora delar av sina tester i södra Europa. Där är dagarna längre och det är mindre risk för snö och regn men testerna kräver mycket personal och resor och även i Spanien går solen ner på kvällen och det regnar då och då, säger Peter Janevik, vd på Astazero i ett pressmeddelande, och fortsätter:

Astazeros Dry Zone kan jämföras med en väldigt upplyst hangar med 4,6 meter upp till innertaket. Själva testbanan är 700 meter lång och 40 meter bred, med en central sträcka på 140 meter som är hela 60 meter bred.

Här kan tester genomföras om och om igen i samma ljus och med samma underlag oavsett tid på dygnet eller dag på året. Fokus ligger på aktiva säkerhetssystem och självkörande tekniker, men även test av fordonsdynamisk såsom bromsprestanda kommer att genomföras på den nya banan.

Volvo Cars är första garantikund.

–  Astazeros anläggning ger oss möjlighet att testa och validera våra tekniska lösningar inom såväl säkerhet som självkörande och uppkopplade fordon. Här får vi möjlighet att testa i olika förhållanden och under kontrollerade former, året om, kommenterar Mats Moberg, FoU-chef på Volvo Cars i pressmeddelandet.

Astazero ligger i Hällered, strax utanför Borås, och en timmes resväg från Göteborg. Anläggningen ägs av forskningsinstitutet Rise och Chalmers.

Satsningen stöds av Västra Götalandsregionens program för hållbara transporter med 10 miljoner kronor.

Astazero Dry Zone invigs digitalt onsdagen den 28 april klockan 11.00.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)