JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Prisad: Autonom och GPS-lös drönare

Göteborgsföretaget Everdrone, som utvecklar en drönare som navigerar autonomt utan stöd av satelliter, har tilldelats priset som Årets Elektronikföretag i Västsverige.

Brinja, Revibe, Bluetest, HMS Industrial Networks, Elektron Music Machines och Arcam är några av de tidigare pristagarna. I år blev det alltså Everdrone som fick priset som delas ut av Elektronikindustriföreningen i Göteborg.

Företagets drönare har igen GPS utan använder visuell navigation, den tar beslut utgående ifrån vad den ser.

Lösningen har bland annat testats i Malawi för att leverera hemoglobinmätare och Karolinska institutet har varit intresserat att transportera akutmedicin och livräddande utrustning med drönaren.

Motiveringen lyder:

“Med en åldrande befolkning och ökat behov av innovation inom vården har Everdrone utvecklat en världsunik applikation baserat på drönarteknologi. Med ett helhetsfokus på teknik, regelverk, affär och slutanvändare har man bevisat att autonoma uppkopplade drönare har stor potential att förbättra akutsjukvården och bidra med samhällsnytta.
Vidare har bolaget med imponerande hastighet tagit sin tekniska lösning från idé, till prototyp, till skarp driftsättning och bevisat att något som framstod som science fiction för bara ett par år sedan är genomförbart i praktiken.”

 

Elektroniktidningen skrev en längre artikel om företaget hösten 2019 (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)