JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
onsdag 1 december 2021 VECKA 48

Igår meddelade Trafikverket att det blir E20 mellan Hallsberg och Örebro som får landets första permanenta elväg. Vilken teknik som ska användas är inte klart.

Dragkampen stod mellan Nynäshamn–Västerhaninge och Hallsberg–Örebro. Valet föll på den senare sträckan som är lite drygt tre mil lång.

”Val av sträcka har skett utifrån en rad kriterier såsom vägtyp, trafikvolymer, transportupplägg, omgivningens natur- och kulturmiljö, möjlighet till kraftförsörjning samt försvarets riksintressen.”

”Örebro och Hallsberg ligger mitt i logistiktriangeln mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Dessutom har vi sett att ett flertal företag använder just den här sträckan för en stor del av sina transporter. Det ger tillsammans goda förutsättningar för att piloten ska realisera förväntade resultat och det är även viktiga förutsättningar för en framtida fortsatt utbyggnad.” skriver Trafikverket.

Valet av teknisk lösning, skena i vägbanan eller luftledning, är inte klart och därmed inte heller vem som får leverera. Målet är att elvägen ska kunna tas i bruk år 2025.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus