JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina pausar elbilsbatterier i energilager

Illegal insamling av elbilsbatterier har skapat kaos på marknaden och Kina förbjuder tillfälligt att de används för att bygga energilager.

Befintliga anläggningar får drivas vidare efter investeringar. Nya förbjuds i väntan på bättre tekniska lösningar för att övervaka och hantera batterisystemen.

Utmaningen är att se till att cellerna i de begagnade batterierna fungerar effektivt tillsammans trots att de kan vara i olika tillstånd vad gäller kapacitet och prestanda. 

Enligt kinesisk media ska det vara en serie eldsvådor som fått myndigheterna att agera. 

Det finns i Kina 10 000 insamlingsstationer och 1000 auktoriserade aktörer som hanterar begagnade elbilsbatterier. Men deras omsättning har blivit mycket mindre än förväntat på grund av att ickeauktoriserade aktörer lägger beslag på de värdefulla batterierna istället.

Dessa aktörer ger helt enkelt bättre bud på batterierna och Kina misstänker att det beror på att de slarvar med protokollen för att spara pengar. 

Batteripacken anses typiskt förbrukade när deras kapacitet sjunkit till 70–80 procent. 

Tekniken för att hantera de olikformiga cellerna får inte kosta för mycket, för då blir det billigare att använda nya batterier i energilagret. Då blir det istället återvinnare som budar hem de begagnade batterierna.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)