JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel kan bygga två halvledarfabriker i Europa

Upp till 80 miljarder euro under tio år, så mycket kan Intel komma att spendera på nya halvledarfabriker i Europa. Nyheten släpptes av företagets vd Pat Gelsinger på bilmässan IAA Mobility i München i går kväll, rapporterar tyska Handelsblatt.

Pat Gelsinger besökte Europa redan i juni för att bland annat sondera terrängen för företagets nya foundryverksamhet. Och intresset är stort, särskilt i länder vars fordonsindustri skriker efter halvledarkomponenter.

Tyskland och Frankrike nämns som tänkbara länder för de nya fabrikerna – länderna har sedan länge halvledarfabriker av hyfsad storlek – men Handelsblatt lyfter även fram Polen som ett möjligt alternativ.

Även om Pat Gelsinger pratade om att Intel kan komma att spendera 80 miljarder euro i ny tillverkningskapacitet kommer det att krävas saftiga subventioner för att det ska materialisera sig. Enligt Handelsbaltt kan det handla om så mycket som 40 procent av kostnaden, pengar som landet där fabriken byggs och EU får stå för.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)