JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 25 miljoner till minneskomprimering

IP-utvecklaren Zeropoint i Göteborg har tagit in en såddrunda på 25 miljoner kronor från Industrifonden och tidigare ägare. Pengarna ska finansiera bolaget under 2021 och framöver.

Zeropoints IP-kärnor gör att arbetsminnet rymmer mer data och att minnesbandbredden ökar. På köpet sänks energinotan.

Metoden är datakomprimering och den sker utan att latensen ökar signifikant. Den kan till och med ofta bli mindre, enligt Zeropoint.  

Minnestrafik och -kapacitet är den huvudsakliga flaskhalsen för prestanda i kretsar för alla typer av tillämpningar, såväl server och pc som mobiler och inbyggda system. 

Enligt Zeropoint är företaget ensamt om att tillhandahålla IP-block för minneskomprimering i realtid för systemkretsar.

Det finns etablerade metoder att spara arbetsminne  genom komprimering. I Linux finns exempelvis ZRAM och ZSWAP. Men det är systemprogramvara som komprimerar utvalda minnesblock och lagrar dem i arbetsminnet. Zeropoint är integrerat i kretsen och komprimerar själva arbetsminnet.

Produktfamiljen heter Ziptilion. Blocken ska vara enkla att integrera med befintliga branschstandarder för kretsinterna bussprotokoll. De placeras på vägen till arbetsminnet och är transparenta för programvaran. Ett block ryms på en kvadratmillimeter i en 7 nm-process.

Pågående utvecklingsarbete handlar bland annat om att öka komprimeringsgraden ännu mer. Den varierar mellan vilka program som körs. I en serie benchmarks för nästa produktgeneration, Ziptillion+, ökar den virtuella minnesstorleken med i geometriskt snitt 180 procent, och som minst med 30 procent. 

Också vinsten i bandbredd varierar med tillämpning. Trafiken minskar i snitt med 30 procent i en serie benchmarks för Ziptilion.

Bolaget hoppas att tekniken ska bli en standardlösning i högprestandakretsar.

Klas
Moreau

– Denna finansiering ger oss muskler att få det att hända, säger vd Klas Moreau.

Zeropoint hoppas på fler kunder i Nordamerika och Asien. Företaget kommer också att utöka sin ingenjörsgrupp i Sverige. Ytterligare en punkt på utvecklingsprogrammet är ett testchip.

Zeropoint knoppades av från Chalmers år 2016, från forskaren Angelos Arelakis arbeten med Per Stenström som handledare. Elektroniktidningen skrev om Zeropoint år 2017.

Angelos Arelakis har publicerat forskning om hybridkomprimering, alltså att den specifika algoritm som används för komprimeringen väljs efter vilken typ av data det handlar om. Han har nio beviljade patent på datakomprimering plus fyra ansökningar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)