JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tunnfilmssolceller: Rekordstort solcellstak invigt

1 700 kvadratmeter ultralätta solceller i tunnfilm – det täcker taket på industriföretaget Precimas nya fabrik i Flen. Svenska Midsummer har utvecklat och tillverkat solpanelerna på industribyggnaden, som invigdes igår.

Precima Production tillverkar finmekanik. Igår invigde företaget sin nya fabrik i Flen – en fabrik som går i bräschen när det gäller miljötänk.

– Det är mycket viktigt för oss att bedriva en klimatsmart och ”grön” verksamhet, för oss själva och planeten men också för att vi tror att det blir ett krav från kunderna i framtiden. Då räcker inte vackra ord och policyer utan det krävs konkret handling, säger Sture Wikman, vd på Precima i ett pressmeddelande.

På fabrikens 1 700 kvadratmeter stora tak har företaget låtit installera solceller. Valet föll på Järfällaföretaget Midsummers panel kallad Bold, en mycket lätt solpanel för stora platta tak.

Totalt rymmer taket närmare 800 paneler som producerar motsvarar cirka 158 kW på en yta stor som en ishockeyrink.

Installationen är Midsummers hittills största.

– Detta är något av en milstolpe i utrullningen av avancerade solcellstak på industribyggnader, ett område vi satsar alltmer på, säger Sven Lindström, vd på Midsummer, och konstaterar:

– Traditionella solpaneler av kisel är för tunga för de flesta industritak och inte heller särskilt miljövänliga. Solpaneler av typen tunnfilm är lätta och taken behöver inte penetreras vilket ger dem en enorm potential att ge kommersiella byggnader egen elektricitet för drift.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)