JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pengainjektion till svensk mikro-LED

Linköpingsföretaget Polar Light Technologies – som utvecklar så kallade mikro-LED:ar – får uppbackning av fem affärsänglar. Hur mycket pengar det handlar om avslöjas inte, men kapitalet gör att företaget kan utveckla sin teknik ytterligare.

Polar Light Technologies teknik bygger på mångårig forskning vid Linköpings universitet. Företaget, grundat 2015, utvecklar små ljuskällor med LED-teknik, så kallade mikro-LED:ar.

– Vår halvledarteknik bygger på en egenutvecklad tillverkningsmetod vilken är baserad på många års forskning och ger en ljuskälla med högre verkningsgrad och därmed bättre energieffektivitet, säger Per-Olof Holtz, professor emeritus vid Linköpings universitet och företagets grundare, i ett pressmeddelande.

Vanligen etsas strukturer fram när en mikro-LED skapas. Det ger en ojämn yta med många defekter och lägre verkningsgrad.

Linköpingsföretaget bygger istället sina strukturer med hjälp av kontrollerad kristalltillväxt, atomlager för atomlager. På så sätt skapas extremt små pyramider, så kallade pyramidala kvantbrunnar.

Tekniken öppnar enligt företaget för att alstra ljus i alla färger i ett kontrollerat ljusflöde ned till enstaka fotoner eller ljuspartiklar.

– Vårt sätt att bygga upp pyramidformer har gjort det möjligt att utnyttja kvanteffekter som ökar ljusintensiteten och minskar energiförbrukningen, säger Per-Olof Holtz.

Nu har Linköpings affärsänglar, Norcorpius, Gaeu Ventures, Sustainable Energy Angels II och Stoaf III SciTech investerat ”miljon”-belopp i företaget. Någon mer exakt siffra anges inte.

Pengarna ska användas för att ta företagets teknik närmare marknaden. I första hand ska den utvecklas för att projicera information på till exempel vindrutan i en bil och för bärbara displayer som smarta glasögon, så kallade head-mounted-display (HMD).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)