JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Örebroforskare vill se proaktiva robotar

Herr ”Svårt-att-förstå” och fru ”Saknar-taktkänsla” – har du några sådana bland dina arbetskamrater? Datavetare på Örebro universitet ska försöka bygga AI-robotar som har en känsla för när de behöver ta initiativet.

AASS (Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem) på Örebro universitet får fyra miljoner kronor från Vetenskapsrådet till projektet ”Artificiell intelligens med människocentrerad proaktivitet”.

Alessandro
Saffiotti

– Vi ska skapa en modell för hur och när en robot ska handla, säger Alessandro Saffiotti som är AASS-labbets föreståndare och leder projektet tillsammans med Jasmin Grosinger och Federico Pecora

Lösningen ska vara generell och kunna användas i fler än bara ett specifikt system. 

Jasmin
Grosinger

– Vår teori ska exempelvis kunna användas i en assistansrobot som kan hämta medicin från apoteket eller gå och handla när det behövs utan att bli ombedd. Men vår teori går lika bra att använda i en industriell robot som jobbar vid ett monteringsband och ska räcka verktyg i rätt tid till sin mänskliga medarbetare utan att bli tillsagd, säger Jasmin Grosinger.

Människocentrerad proaktivitet? Forskarna förklarar:

Tänk dig att du har två kollegor på jobbet, herr ”Svårt-att-förstå” och fru ”Saknar-taktkänsla”. Båda är duktiga på sina arbetsuppgifter, men har också vissa brister. Herr Svårt-att-förstå måste få instruktioner för alla steg i arbetet, handlar aldrig på eget initiativ och saknar ett längre tidsperspektiv i sin planering. Fru Saknar-taktkänsla, å sin sida, påtvingar gärna sin vilja på andra kollegor, men kan inte förklara sitt beteende om hon ställs till svars.

Det kanske låter som att dessa kollegor kan vara omöjliga att jobba ihop med – men det är just så här som dagens artificiellt intelligenta system fungerar.

På en välfungerande arbetsplats så förstår medarbetarna sammanhanget, handlar på eget initiativ och kan räkna ut framtida konsekvenser av sina handlingar. De är med andra ord proaktiva. De kan också resonera om både sina egna och andras preferenser och använda det för att tolka order och instruktioner i stället för att bara ta dem ordagrant. Därtill ska medarbetarna inte påtvinga andra sin vilja, utan vara tillmötesgående och kunna förklara sina beslut. Dessa egenskaper sammanfattas i begreppet ”människocentrerad”.

Forskarna ska testa sin teori i ett program som simulerar en stad där en jordbävning ägt rum. Sedan ska den implementeras i en smart hemmamiljö där det finns assistansrobotar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)