JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chargenode tar in 115 miljoner

Göteborgsföretaget Chargenode, som har utvecklat ett system som dynamiskt kan fördela effekt till ett antal laddbara bilar, tillförs 115 miljoner kronor. Det svenska investmentbolag Formica Capital står bakom pengarna.

Chargenodes idén är att erbjuda optimal laddning för bilar som vanligen står parkerade under en lite längre tid, exempelvis vid ett kontor, utanför en bostadsrättsförening eller på en långtidsparkering.

Haken för många av dagens fastigheter är att de har gamla elsystem som begränsar hur många laddplatser de kan installera. Här passar Chargenodes lösning som hand i handske eftersom det kan erbjuda fler laddplatser än traditionella lösningar utan att fastighetsägare behöver uppgradera sitt elsystem. Ett system kan fördela laddning till över 50 hybrid- och elbilar samtidigt.

– Kombinationen av en innovativ och revolutionerande lösning, imponerade team och en snabbt växande marknad som bidrar till samhällsomställningen, gör Chargenode till ett bolag med stor potential att skapa både impact och värde. Jag ser mycket fram emot denna resa! säger Teresa Enander, COO på Formica Capital i ett pressmeddelande.

I grunden består systemet av en ett stort antal laddboxar, en centraliserad enhet med ett stjärnnät samt en metod att via en app fråga kunden vad hen har för bil, hur mycket hen vill ladda och när planen är att lämna platsen.

Hittills har Chargenode – grundat år 2018 – sålt 4000 laddpunkter. Kunderna är fastighetsägare, bostadsrättsföreningar, hotell och golfklubbar över hela Sverige.

De nya pengarna ska hjälpa Chargenode att snabbare nå ut på marknaden.

Formica Capital, ägt av familjen Olsson Eriksson, en del av Stenafamiljen, har en uttalad affärsidé att investera i bolag med klimateffektiva lösningar.

Här kan du läsa en längre artikel om Chargenode (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)