JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Telekomjätten Ericsson köper amerikanska Vonage för 6,2 miljarder dollar. Företaget är en global leverantör av molnbaserad kommunikation.

– Vonage ger oss en plattform som hjälper våra kunder att skapa intäktsströmmar från investeringar i nätverken vilket gynnar utvecklare och företag. Föreställ dig styrkan i 5G, som är den största innovationsplattformen någonsin, direkt tillgänglig för utvecklare, säger Ericssons vd och koncernchef Börje Ekholm i ett pressmeddelande.

Vonage grundades år 2001 som en leverantör av VoIP-baserade telefoni till hushåll. Idag ligger fokus på företagsmarknaden där det börsnorade företaget erbjuder molnbaserade tjänster för meddelanden, röst och video som kan bäddas in i olika applikationer och produkter utan att det behövs så kallad back-end-infrastruktur eller gränssnitt.

Affären ska göra det enklare för Vonages utvecklare att ta fram applikationer till terminaler som är uppkopplade via mobilnäten. Det gäller både för kommunikation med människor, men också IoT-tillämpningar.

Företagets plattform Vonage Communications Platform (VCP) har över 120 000 kunder och mer än en miljon registrerade utvecklare globalt.

Vonage omsatte 12,5 miljarder dollar under den 12-månadersperiod som avslutades 30 september i år.

Ericsson betalar cirka 55 miljarder kronor kontant vilket gör affären till den nästa största ett svenskt bolag någonsin gjort, enligt Dagens Industri.

Som jämförelse betalade Ericsson 1 miljard dollar för Cradlepoint i fjol.

Förutsatt att aktieägarna godkänner affären och den får klartecken från berörda myndigheter kommer Vonage att bli ett dotterbolag till Ericsson och behålla sitt varumärke.  Vonages vd Rory Read kommer att stanna kvar och ingå i Ericssons ledningsgrupp.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus