JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ford skapar halvledarallians med Globalfoundries

Fordonskoncernen Ford tar hjälp av foundryt Globalfoundries för utveckling och tillverkning av halvledarkretsar. Samarbetet gäller USA och är ett sätt att säkra både produktion och framtida utveckling.

Fordonsindustrin har precis som många andra branscher drabbats hårt av bristen på halvledarkomponenter, dessutom växer elektronikinnehållet för varje år i takt med att bilarna elektrifieras och får allt mer avancerade förarstöd.

Ford agerar nu proaktivt för att minimera framtida leveransstörningar genom att starta ett samarbete med Globalfoundries som ska stärka det amerikanska ekosystemet inom halvledarområdet.

Avtalet är visserligen icke-bindande men Globalfoundries ska skapa tillverkningskapacitet för Ford plus att företagen ska samarbeta kring kretsar för bland annat ADAS, batteriststyrning (BMS) och nätverkskommunikation i fordon.

– Det här avtalet är bara början, men en nyckelkomponent i vår plan att vertikalt integrera nyckeltekniker och förmågor som kommer att differentiera Ford under mycket lång tid, säger koncernens chef Jim Farley i ett pressmeddelande.

Ingen av parterna har dock egen utveckling av halvledarkretsar så antingen behövs en tredje samarbetspart eller så planerar Ford att köpa ett bolag med kunnande inom området.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus