JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Den som köper komponenter från Nordic Semiconductor kan nu lägga till en färdigförhandlad licens för Nokias IoT-patent som tillval.

Nokia har tagit fram ett standardiserat licensavtal som kunder till Nordic Semiconductor kan skriva under redan när de köper komponenter från Nordic Semiconductor.

Erbjudandet gäller endast kunder som ska tillverka betalterminaler, smarta mätare och telematik. Och licenskostnaden för dessa tre kategorier kan mycket väl skilja sig åt – Nordic Semiconductor berättar inte vilka priser som gäller.

Att  Nordic Semiconductor på detta sätt fungerar som mellanhand är ett sätt att underlätta för kunden.

– Vi adderar transparens och förutsägbarhet tidigt i konstruktionsprocessen. Det ger den ökade tydlighet och trygghet som Nordics mobilnäts-IoT-kunder frågat efter under de senaste tre, fyra åren, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Nordic ger ofta sina kunder hjälp att förhandla fram licenspriser för sina kunders slutprodukter. 

Det nya som hänt är att Nordic Semiconductor kan erbjuda ett färdigförhandlat avtal för tre kategorier av produkter.

I en tidigare version av denna text hade Elektroniktidningen uppfattat det som att Nokia tecknat en licens med Nordic Semiconductor för komponenterna i sig. Det hade juridiskt inneburit att kunden inte behövde teckna någon licens alls med Nokia.

Nordic Semiconductor och andra komponenttillverkare i olika branscher har i flera år stridit för att få teckna licenser direkt med patentinnehavarna, som dock vägrat att gå med på det. 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus