JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Det franska IoT-bolaget Sigfox, som står bakom den energisnåla och billiga IoT-standarden med samma namn, har ansökt om konkursskydd i Frankrike. Förhoppningen är att någon ska köpa tillgångarna och driva verksamheten vidare, skriver Light Reading.

Sigfox grundades år 2010 för att kommersialisera en patenterad teknik för trådlösa, strömsnåla, yttäckande radionät för smalbandig kommunikation i låga datatakter. Dessutom bygger och driver företaget många av näten runt om i världen.

Sedan start har företaget tagit in cirka 300 miljoner dollar från bland annat Intel och operatörerna NTT och SK Telekom men tillväxten har gått långsamt vilket lett till stora förluster.

Idag finns cirka 20 miljoner noder runt om i världen som är uppkopplade via Sigfox. Det är en bråkdel av de 2,1 miljarder noder som är uppkoppla via någon av de yttäckande IoT-standarderna. Siffran kommer från Ericsson som också skattat mobilnätens del till 1,9 miljarder.

Det har gått långsamt även för Cat-M och NB-IoT som delvis utvecklades av mobilvärlden som ett svar på Sigfox och andra liknande lösningar. De passerade 100 miljoner först i slutet av 2019.

Enligt Sigfox hemsida har 75 operatörer runt om i världen nät med företagets teknik. De täcker en befolkning på 1,4 miljarder människor och hanterar 80 miljonoer meddelande per dag åt 5000 kunder.

Sigfox har nu ett halvår på sig att hitta någon som vill köpa verksamheten eller sätta in mer pengar, skriver Light Reading.

– Sammanslutningen 0gun, dvs alla 75 Sigfox operatörer, kommer att driva närverket och dess funktioner som vanligt. Om Sigfox, mot all förmodan, inte skulle hitta en köpare så är driften av nätverket garanterad i ett år framåt. Där efter kommer 0gun att ta över driften, skriver Mats Landstedt som är vd på den svenska operatören Diginav till Elektroniktidningen.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus