JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Huawei stämmer Sverige på miljardbelopp

I höstas hotade det kinesiska telekombolaget med att stämma svenska staten på miljardbelopp för att bolaget stängts ute från 5G-upphandlingen. Tankesmedjan Katalys har hittat stämningen som skickats in till den internationella skiljedomstolen ICSID.

När PTS på inrådan av Säkerhetspolisen och Försvarsmakten satte som villkor att de operatörer som ville delta i auktionen av 2,3 GHz- och 3,5 GHz-banden inte fick köpa utrustning av Huawei, överklagade det kinesiska bolaget beslutet till Förvaltningsrätten.

Efter diverse juridiska turer genomfördes dock auktionen utan att målet avgjorts.

Målet ligger fortfarande hos Kammarrätten men Huawei har parallellt lämnat in en stämningsansökan till ICSID i Washington, USA,

– Dels försöker Huawei nog få kompensation för fallet i sig, men det finns troligtvis en strategisk aspekt, säger Rikard Allvin, expert på handelsfrågor och författare till boken Frihandelns fångar, till SVT och fortsätter:

– Att stämma Sverige på det här viset, med den här typen av jättehöga skadeståndskrav, är ett sätt att avskräcka andra länder som också står inför huruvida de ska inkludera Huawei i sin 5G-utbyggnad.

Skadeståndskravet ligger på minst 5,2 miljarder kronor för perioden 2021 till 2025. 5G-licenserna är dock på 25 år så troligt är att det blir mångdubbelt större.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus