JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ljudvågor i ben redo ge bättre diagnos för yrsel

Ljudvågor som fortplantar sig i mänskligt ben kan vara ett enkelt sätt att diagnostisera yrsel i framtiden. Tekniken har utvecklats av forskare på Chalmers och är nu redo för tillverkning och användning inom sjukvården.

– Vi har utvecklat en ny kompakt ljudvibrator som sätts bakom örat på patienten under testet. Den är optimerad för att ge en hög ljudnivå vid en så låg frekvens som 250 hertz, vilket är optimalt för VEMP-stimulering, säger Bo Håkansson, professor i elektroteknik på Chalmers i ett pressmeddelande

VEMP står för Vestibular Evoked Myogenic Potentials och är ett så kallat hinnsäckstest.

Hörseln och balanssinnet är nära förbundna med varandra vilket utnyttjas för att ställa diagnos på sjukdomar i balansorganet hos patienter med yrsel. I ett VEMP-test används höga ljud för att ge muskelsammandragningar i hals- och ögonmuskler. Sammandragningarna utlöses av en reflex från balansorganens hinnsäckar.

Men dagens testmetod innebär risker och obehag för patienten. Undersökningar med höga ljudnivåer via hörselgången kan exempelvis orsaka bestående hörselskador, eller vara omöjliga att dra slutsatser ifrån om patienten förutom yrsel har vissa typer av hörselnedsättningar.

– Tack vare benledningstekniken kan ljudnivåerna som patienterna utsätts för minimeras. Det som närmast kan låta som en kulspruta i öronen upplevs nu istället betydligt mer behagligt, säger Karl-Johan Fredén Jansson, forskare på Chalmers, i pressmeddelandet.

Benledning innebär att ljudvågor omvandlas till vibrationer i skallbenet och stimulerar hörselsnäckan inne i örat på samma sätt som när ljudvågor går den vanliga vägen via hörselgången, trumhinnan och mellanörat. Skillnaden är att en undersökningen kan göras vid en ljudnivå som är 40 decibel lägre än med luftlett ljud och dessutom vid en lägre frekvens som är mindre skadlig för hörseln.

Redan 2018 utvecklade Chalmersforskarna en prototyp – en ljudvibrator kallad B250. Sedan dess har den genomgått gedigen testning – både på friska personer och patienter med olika typer av balanssjukdomar – och utvecklats.

Resultatet är en ljudvibrator redo att börja användas inom sjukvården. Den är kompatibel med standardiserad utrustning för balansdiagnostik inom sjukvården, och i skrivande stund pågår diskussioner med företag som vill kommersialisera tekniken.

En intressant detalj i detta är att tekniken med benledning redan utnyttjas i hörapparater sedan flera år.

Det är professor Bo Håkansson forskning kring fortledning av ljudvågor i mänskligt ben som lett till att hörapparater förankrade i skallbenet idag finns att tillgå över hela världen.

Förra året utnämndes Bo Håkansson dessutom till hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg för sina insatser (länk) .

Ingressfoto: Bo Håkansson, professor i medicinsk teknik, blir undersökt med den nya kompakta vibratorn som han och forskarlaget har varit med och designat. Foto: Chalmers/Johan Bodell

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus