JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Volvo testar trådlös laddning

Biltillverkaren Volvo ska utvärdera trådlös laddning av taxibilar under tre år. Projektet genomförs i Göteborg tillsammans med bland annat Vattenfall, Cabonline och Momentum Dynamics.

Testet är ett av många projekt i det strategiska initiativet Gothenburg Green City Zone, där valda områden i staden används som testbäddar för utveckling av hållbar teknik.

– Att testa ny laddningsteknik tillsammans med utvalda partners är ett bra sätt att utvärdera alternativa laddningsalternativ för våra framtida bilar, säger biltillverkaren Volvos forsknings- och utvecklingschef Mats Moberg i ett pressmeddelande.

Laddningsstationerna i testet kommer från amerikanska Momentum Dynamics och laddningen startar automatiskt när ett fordon som stödjer tekniken parkerar över en laddningsplatta i gatan.

Energin överförs via laddningsplattan och plockas upp av en mottagare i bilen. För att säkerställa att bilen parkeras optimalt över laddningsplattan kommer Volvo Cars att använda bilens 360-graders kamerasystem.

För de helt elektriska XC40 Recharge-bilar kommer laddningseffekten att vara över 40 kW vilket gör att laddningen går cirka fyra gånger snabbare än med en kabelansluten 11 kW växelströmsladdare, och nästa lika snabbt som med en 50 kW likströmsbaserad laddare.

Totalt kommer Volvobilarna att köras mer än 12 timmar om dagen och komma upp i en körsträcka på 10 000 mil om året, vilket gör testet till det första hållbarhetstestet för helt elektriska Volvobilar i ett kommersiellt användningsscenario.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)