JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En första anod producerad i Luleå

Australiska Talga har producerat sin allra första testomgång av sin batterianod Talnode-C i sin förstegsanläggning i Luleå.

Materialet producerades när Talga för första gången körde igång sin stora materialugn.

Förstegsanläggningen ska invigas den 1 april. Bygget av volymfabriken framskrider enligt Talga enligt plan. Den ska invigas år 2024.

Den första årsproduktionen kommer att räcka till kanske nio miljoner elbilar, med reservation för att det är en snabb kalkyl som Cen Rolfsson, kommunikationschef på Talga, gör på fråga från Elektroniktidningen.  

– Brasklapp att dessa siffror ändras hela tiden och justeras då oftast uppåt. Sedan kommer en del sannolikt gå till konsumentelektronik också.

Talga ska producera grafitanoder för kunder i Europa. Över 20 batteri- och fordonstillverkare väntar på att få material för testning. Talga vill inte berätta vilka de är, men i Europa planeras just nu cirka tre dussin gigafabriker, så det finns gott om potentiella kunder.

Talga kommer enligt egen uppgift att bli det första företag i Europa som producerar anoder för litiumjonbatterier.

Den svenska rena elmixen betyder att Talgas anoder kommer att få ett mycket mindre klimatavtryck än en genomsnittlig kinesisk anod – en tjugotredjedel, enligt en analys beställd av Talga. 

Råmaterialet hämtas från egna gruvor i Vittangi.


Bilden: Boxar innehållande Talnode-C rullar ut från den stora ugnen vid Electric Vehicle Anode Qualification Plant (EVA) som drivs i Swerims lokaler i Luleå.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)