JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Räddningsdrönare: Får flyga utom synhåll i Göteborgs skärgård

Svenska Sjöräddningssällskapet har fått tillstånd att från och med idag flyga drönare utom synhåll under räddningsuppdrag i Göteborgs skärgård. Det handlar om provverksamhet under en begränsad tid.

Rent formellt har Transportstyrelsen upprättat ett tillfälligt D-område där luftrummet inte är stängt för övrig trafik. Tillåten högsta flyghöjd för sjöräddningens drönare är drygt 45 meter.

Samtidigt är området i Göteborgs skärgård det första i sitt slag i Sverige där Sjöräddningssällskapets drönare får flygas utom synhåll.

– Det kan vara bra för allmänheten att känna till att drönarflygningarna i det här området nu kommer att öka under testperioden. Det skulle annars kunna skapa oro med tanke på situationen i omvärlden, men i det här fallet rör det sig om flygningar som utförs av sjöräddningen i syfte att rädda liv, säger Transportstyrelsens Christoffer Massinger i ett pressmeddelande.

Till att börja med har Transportstyrelsen godkänt övningsverksamheten mellan den 14 mars och den 30 april, men planen är en förlängning till och med slutet av september.

Foto: Adobe Stock

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)