JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Northvolts utmaning växer

789 GWh – det är BMI:s senaste prognos över hur mycket tillverkningskapacitet för battericeller som kommer att finnas i Europa år 2030. Det är sex gånger mer än prognosen för bara tre år sedan. Svenska Northvolt står ändå fast vid sin gamla prognos att äga 25 procent av den totala kapaciteten år 2030.

Analysföretaget BMI (Benchmark Mineral Intelligence) håller bland mycket annat koll på samtliga gigafabriksprojekt i Europa.

Informationen är något du betalar dyrt för om du är intresserad av detaljerna. Men då och då lättar BMI på förlåten och delar med sig av lite siffror.

789 GWh är den kapacitet som BMI räknar med ligger i röret för att kunna produceras i Europa år 2030.

Prognosen gäller produktion av litiumjonbattericeller för elfordon.

Svenska Northvolt kommer samma år enligt BMI att producera 92 GWh, vilket är 12 procent av den totala produktionen. Det kan jämföras med att Northvolt flera gånger upprepat ambitionen att det ska stå för 25 procent av battericellsproduktionen i Europa år 2030.

Ribban för målet ”25 procent” har hamnat högre och högre allteftersom nya investeringar görs i tillverkningskapacitet i Europa. I BMI:s senaste offentliga prognos ligger Northvolt alltså bara på hälften av det.

Men Northvollts prognos gäller fortfarande.

– Absolut! säger Northvolts kommunikationschef Jesper Wigart.

Enligt Jesper Wigart är det för tidigt att dra slutsatsen att Northvolt kommer att missa sitt mål.

– Jag tror att man måste göra en djupare analys. Det är en sak att annonsera ett mål, en helt annan sak att faktisk uppnå det.

– Jag tror att man måste titta på varje enskilt projekt, utvärdera hur långt de har kommit, hur många kontrakt de har säkrat, finansiering, teknik, et cetera.

Statistik i batterifabriksbranschen åldras snabbt. Så sent som för tre år sedan var BMI:s prognos för Europa betydligt blygsammare: 120 GWh.

BMI presenterade sina siffror den 7 mars och det är okänt för Elektroniktidningen om BMI räknat in något av den kapacitet på 60 GWh som Northvolt tidigare i veckan annonserade ska uppföras i Heide i Norra Tyskland.

Northvolt har hittills annonserat en total produktionskapacitet på 170 GWh i Europa, men BMI räknar inte med att all den kapaciteten kommer att vara online år 2030.

Det här är vad BMI:s kalkyl säger om läget på battericellsproduktionsfronten i Europa år 2030:

• Den totala årskapaciteten blir 789 GWh
• Största tillverkare är amerikanska Tesla på 125 GWh
• Northvolt är tvåa på 92 GWh
• Kinesiska CATL är trea på 80 GWh.

Den totala globala produktionskapaciteten kommer att vara 5,4 TWh år 2030, enligt BMI, vilket alltså betyder att en sjundedel kommer att finnas i Europa.

Tisdag och onsdag nästa vecka håller BMI konferens i Berlin. Northvolts strategichef Nicolas Steinbacher finns på talarlistan.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus