JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tio gånger fler privata mobilnät om fem år

Idag finns det runt tusen privata LTE-nät och 200 till 300 privata 5G-nät, men tillväxten är stark. Det Göteborgsbaserade analyshuset Berg Insight spår att den blir 57 procent per år fram till år 2026 då det kommer att finnas runt 13 500 stycken.

Ett privat mobilnät

är enligt Berg Insight baserat på 3GPP-standarden för LTE eller 5G och byggts för en enda användare, exempelvis ett företag eller en myndighet. Vidare använder näten spektrum definerat av 3GPP plus basstationer för LTE och 5G NR, småceller eller andra RAN-produkter för att överföra tal och data till terminalerna.

Allt bättre radionätsprodukter i kombination med att det finns allt mer tillgängligt spektrum gör att privata mobilnät är på väg att gå från en nischtillämpning till en volymmarknad.

I USA finns ett fritt band kallat CBRS runt 3,6 GHz som kan användas för den här typen av tillämpningar. Även Tyskland har ett band avsatt för privata mobilnät men i de flesta länder behöver man vända sig till en operatör för att få tillgång till spektrum.

De stora telekomleverantörerna Ericsson, Nokia och Huawei satsar såklart på området och har kompletta erbjudanden. Samtidigt utmanas de av mindre uppstickare med radionätsproukter som Airspan Networks, JMA Wireless, Mavenir, CommScope och Samsung Networks, skriver Berg Insight.

Vidare finns företag med corenät för den här typen av tillämpningar inklusive Druid Software och Athonet liksom Affirmed Networks och Metaswitch. De två senare förvärvades av Microsoft för ungefär två år sedan, affärer som kan förklaras med den ökande virtualiseringen av radionäten där allt mer av mjukvaran körs i generiska datacenter.

Det visas inte minst av att även AWS, Celona och Cisco gett sig in på marknaden under senare tid.

Även på terminalsidan har det börjat röra på sig, det kommer allt fler modeller skräddarsydda för den här typen av tillämpningar.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)