JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson: Stormig stämma väntar

Tisdag den 29:e mars är det årsstämma i Ericsson och därmed också upplagt för strid om företagets vd och koncernchef Börje Ekholm ska beviljas ansvarsfrihet liksom övriga ledamöter i styrelsen med anledning av mutaffären i Irak.

Det är mindre än en månad sedan Ericsson tvingades skicka ut ett pressmeddelande om att det amerikanska justitiedepartementet DOJ anser att bolaget brutit mot det avtal som slöts i december 2019 kring mutbrott.
Denna gång handlar det om händelser i Irak som utretts internt av Ericsson och där företaget inte kunde utesluta att pengar gått till terrororganisationen IS i utbyte mot fri lejd för transporter.

DOJ anser att Ericsson inte lämnat tillräckligt med information om internutredningen i samband med överenskommelsen och inte heller därefter. Om det leder till ytterligare böter utöver de 10 miljarder kronor företaget redan betalat eller någon annan sanktion är oklart.

Börje Ekholm har hur som helst försvarat agerandet med att han inte ville avslöja vem eller vilka som avslöjat missförhållandena i Irak som sedan ledde till utredningen.

Aktiekursen har dock tagit rejält med stryk och förra veckan rekommenderade först rådgivarna till de institutionella ägarna på ISS och sedan på Glass Lewis att inte bevilja ansvarsfrihet för Börje Ekholm liksom delar respektive hela styrelsen.

I förra veckan byttes också företagets chefsjurist ut, en åtgärd som många uppfattade som ett sätt att skydda Börje Ekholm. Idag gick slutligen styrelsen ut med ett pressmeddelande där de ger Börje Ekholm sitt helhjärtade stöd.

Företaget bjuder också in till en digital frågestund tisdag den 22 mar, en vecka före stämman, där aktieägarna kan ställa frågor till ledningen.

För att någon inte ska beviljas ansvarsfrihet krävs att ägare med minst 10 procent av aktiekapitalet på stämman röstar för det. Går förslagen från ISS och Glass Lewis igenom öppnar det möjligheten att driva en skadeståndsprocess.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)